Fiskarnas rike – en föredragsturné med Martin Falklind

Studiefrämjandet och Sportfiskarna arrangerar en föredragsturné om livet i våra svenska vatten. Publiken kommer att få se våra fiskar och vattenvarelser på ett sätt som de aldrig tidigare skådat.

Natur- och dokumentärfilmaren Martin Falklind har under snart fyra år utforskat Sveriges vattenmiljöer tillsammans med sitt filmteam. På SVT Play kan du se hans unika filmtrilogi där tittaren tas med på en magisk resa genom svenska älvar, sjöar och hav – Fiskarnas Rike

Nu kommer Martin till Örnsköldsvik och berättar om vad han och teamet har sett under sina år vid våra svenska vatten.

Goda exempel ger hopp!

Att våra svenska fiskar har det tufft är ingen överdrift. Nästan samtliga svenska vattendrag är utbyggda av vattenkraft, vilket innebär att fiskarnas vandringar till mat- och parningsplatser hindras. Merparten av våra viktiga rovfiskar har trålats bort från haven och många vatten har drabbats av obalans i ekosystemet. Men Martin visar också exempel på att negativa trender går att vända. 

– Den blåfenade tonfisken, som nu har kommit tillbaka till svenska västkusten, är ett lysande exempel, säger Martin Falklind.

– Återkomsten av dessa gigantiska fiskar kanske ses som ett mirakel, men det är en följd av en serie kloka förvaltningsbeslut. Och de besluten hade aldrig tagits, om inte människor hade agerat.

Även det faktum att ekologi och ekonomi går hand i hand blir tydligt i Martins föredrag. Vi människor får mängder av ekosystemtjänster av friska vattensystem. Exempelvis hänger den obehagliga algsoppa som vi idag ser i vissa sjöar och längs kusterna, ihop med att vi fiskat bort rovfiskar som torsken. 

– Fiskar är oerhört viktiga spelare i vår natur, ja i våra liv. De är mat, de är ekonomi, de är fritidssysselsättning och de ger arbete. Men framför allt så utgör de basen i våra nordliga ekosystem, säger Martin Falklind. 

Många år till färdig film

Det har varit en lång resa från idén att dokumentera svenska fiskar och undervattensmiljöer på film, till att materialet nu går att visa. 1 509 timmar råmaterial har filmats, sorterats, transkoderats, klippts och bearbetats. Under föredraget kommer Martin berätta om både dråpligheter, utmaningar och toppar som detta arbete inneburit.

– Jag vågar nog påstå att något liknande inte gjorts i Sverige, i alla fall inte i denna skala. Det handlar verkligen om teamwork. Vi har byggt ett grymt team med fotografer, fiskexperter, tekniker och säkert ett hundratal fisk- och naturintresserade människor som hjälpt till ute vid vattnen. Tillsammans har vi hittat vägar runt alla de fysiska och mentala prövningar som det innebär att filma fritt levande fiskar under vattnet. 

– Och när det har varit som kallast och jävligast, då har det dykt upp någon vänlig person med en kopp kaffe. När all utrustning har känts tung, då har det kommit en bonde och kört den med traktorn. Och överallt har det funnits kunniga människor som hållit koll på temperaturer, issmältning, fiskarnas humör och som ringt till oss när viktiga händelser varit på gång

Men klar, det blir Martin aldrig. Drivkraften att fortsätta filma är stark.

– När det gäller fiskar så har vi lyckats dokumentera cirka hälften av våra sötvattensarter och en dryg tiondel av saltvattensarterna. Det finns mycket kvar att göra och det går alltid att få en bättre bild. Men nu under vintern, när filmarbetet ligger nere, ser jag fram emot att få möta publiken och få visa godbitarna ur detta projekt.

Information om föredragskvällen

Det är gratis entré till föredraget men föranmälan och bokning av biljett krävs för att arrangören ska kunna hålla koll på antalet besökare utifrån gällande restriktioner rörande pandemin och allmänna sammankomster.

Observera att detta evenemang kräver att du har fått en bekräftelse på din föranmälan samt att du kan uppvisa ett giltigt vaccinationsbevis, tillsammans med en giltig ID-handling om du är över 18 år. Du visar upp ditt vaccinationsbevis för verifiering vid entrén till Nolaskolans aula. Om du är under 18 år så måste du kunna uppvisa legitimation.

Är du fullvaccinerad kan du hämta ditt bevis kostnadsfritt på www.covidbevis.se.

Detta gäller för dig som ska besöka ett arrangemang som kräver vaccinationsbevis:

Det är bara vaccinationsbevis som är giltiga, inte test- eller tillfrisknandebevis

Du kan enkelt hämta ditt vaccinationsbevis på www.covidbevis.se eller genom en blankett som finns att hämta på E-hälsomyndighetens hemsida. Vaccinationskort som du fick i samband med dina vaccinationer gäller inte som vaccinationsbevis. Om du vaccinerat dig i ett annat land än Sverige är det därifrån du behöver hämta ditt vaccinationsbevis. För att ett utländskt vaccinationsbevis ska vara giltigt i Sverige måste landet vara anslutet till EU Digital Covid Certificate Infrastructure.

Du måste vara fullvaccinerad

Du måste ha fått alla doser som krävs för fullvaccinering enligt Folkhälsomyndighetens föreskrift

Det måste ha gått minst 14 dagar från att du är fullvaccinerad innan du får besöka arrangemang som kräver vaccinationsbevis. Det gäller dock inte boosterdoser.

Kontrollera vaccinationsbevisets giltighet

Vaccinationsbevis hämtade före 1 oktober 2021 är giltiga i 90 dagar. Vaccinationsbevis som är hämtade senare är giltiga i 180 dagar.

Vaccinationsbevis gäller bara tillsammans med en giltig ID-handling

Exempel på giltig ID-handling är ett körkort, ID-kort eller pass.

Övrigt

Finns det medicinska skäl till att du ej har vaccinerats så måste du ta med läkarintyg och legitimation.

Är du vaccinerad men saknar vaccinationsbevis?  Besök webbplatsen www.covidbevis.se och ladda ner ett digitalt bevis.

Observera!

För att hanteringen skall gå så smidigt som möjligt vid entrén vädjar vi till dig som kommer på föredraget att komma i extra god tid för att undvika köbildning och att ni har era handlingar redo när det är er tur att visa upp dem vid inpasseringen. Stanna hemma om du känner dig krasslig. Det blir en paus i föredraget då du kommer att ha möjlighet att köpa fika samt träffa företrädare från Studiefrämjandet och SFK Storfiskarna i Nolaskolans ljushall. Kom ihåg att hålla avstånd och god handhygien.